Raimosta talon isäntä

Raimo Auniosta tuli Keskitalon isäntä 1970, Terttu vaimonsa kanssa hän hoiti tilaa vuoteen 2011 saakka. Heillä oli 11 lypsylehmää, sikoja ja kanoja. Isännälle oli eläinten hyvä kohtelu tärkeää, jo silloin eläimet saivat elää lajinomaisesti ja niitä hoidettiin lajinmukaisesti. Sioilla oli isot jalottelualueet, ja ne pääsivät kesäisin ulos. Kesäaikaan myös lehmät lypsettiin laitumella. Oli lypsykone joka kiinnitettiin traktorin perään.

 

Kuvassa lypsetään Säilä-nimistä lehmää. Joka vuosi oli tietty kirjain käytössä, kun lehmille annettiin nimi. Säilän syntymä vuonna oli S-kirjaimen vuoro. Raimo kuului myös paikalliseen nautakerhoon, kerho toimi aktiivisesti, tehtiin retkiä mm. teurastamoihin. Eläinten kuljetusolot ja teurastus tulivat tutuiksi, nähtyjen epäkohtien perusteella pystyttiin tekemään ehdotuksia ja vaatimuksia eläinten hyvästä kohtelusta.

 

Eläinten pito Keskitalossa lopetettiin 1976. Aamulypsyn jälkeen oli teurasauton määrä tulla hakemaan karjaa. Perjantai-iltapäivä oli jo pitkällä, kun teurasauto tuli, tiedettiin kuitenkin että karja olisi joutunut olemaan viikonlopun yli teurastamolla. Niinpä lehmiä ei annettukaan vietäväksi, vaan sovittiin uusi nouto maanantai aamuksi. Lehmät saivat viettää vielä viikonlopun tutuissa maisemissa Keskitalon pelloilla, oman isäntäväen hoidossa.

 

Terttu otti osaa aktiivisesti tilan töihin. Hän oli Halslahdessa ensimmäinen nainen, joka ajoi traktoria, muokkasi peltoja ja peruutti taitavasti peräkärryillä. Eipä tarvinnut heinäkasan päälläkään pelätä putoamista, kun Terttu oli traktorin ohjaimissa, niin vakaata ja tasaista meno oli. Viljami oli ahkera kalastaja ja hän opetti Tertulle lipeäkalan tekoa ja myös makkaranteko tuli tutuksi. Työtä tehtiin paljon yhdessä. Viljami teki talvisin metsätöitä, ja metsätöiden ääreen talvella hän myös kuoli. Helmi sai elää Keskitalossa elämänsä loppuun. Auniot viljelivät kauraa, ohraa, vehnää ja rypsiä. Rypsiä kuivattiin siten että lavakuivurin päälle laitettiin ohut verho, jonka päälle sitten matala kerros rypsiä. Viljelyä jatkettiin aina vuoteen 2005 saakka, jolloin Raimo viimeisen kerran Keskitalon pelloilla teki kynnön.

 

Raimosta talon isäntä.

Kuvassa lypsetään Säilä-nimistä lehmää.

 

Raimosta talon isäntä.

 

Raimosta talon isäntä.